Warsztat kulinarny "Cztery pory roku na Krajnie"

Utworzono: środa, 02, maj 2018 16:24
Odsłony: 842

kulinarne Minikowo 2018-9W czwartek, 19 kwietnia grupa uczennic z kl. VII uczestniczyła w warsztatach pn. „Cztery pory roku na Krajnie”. Jest to projekt współpracy czterech Lokalnych Grup Działania w obrębie obszaru historycznej Krajny. Beneficjentami tego projektu są dzieci i młodzież z obszaru LGD Partnerstwo dla Krajny i Pałuk. Warsztaty kulinarne zostały zorganizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, działanie 19 - Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER. Warsztaty kulinarne zostały przeprowadzone w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie. Tematem warsztatu były wyroby kulinarne z mąki w tym również wypiek chleba. Warsztat poprzedzony został godzinną lekcją muzealną z zakresu edukacji regionalnej, podczas której dzieci i młodzież została zapoznana z naszym regionem i tradycjami kulinarnymi Krajny. Nasza dziewczęta wezmą udział w jeszcze jednym warsztacie, który odbędzie się w październiku tego roku. Tym razem tematem będą potrawy wykonane z „owoców lasu”. Opiekę nad uczennicami sprawowała pani Grażyna Kamińska.