Warsztaty kulinarne

Utworzono: piątek, 25, październik 2013 16:05
Odsłony: 1535

kulinarny_14W Wiejskiej Akademii Umiejętności odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu warsztatów kulinarnych. Spotkanie poprowadził kucharz pan Zbigniew Głowski, który przez ponad 15 lat pracował  w hotelu "Pod Orłem" w Bydgoszczy. Tematem  pierwszego spotkania była obróbka mięs. W trakcie ponad czterogodzinnego warsztatu przygotowane zostały potrawy z wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Większość przygotowana została według tradycyjnych receptur. Wśród nich znalazły się przepyszne zraziki, rolady z różnym nadzieniem np. z grzybów leśnych, kapusty kiszonej itp.

Uczestnicy spotkania bacznie obserwowali przygotowywanie potraw oraz skrupulatnie notowali przepisy. Wielką niespodziankę, pan Zbigniew, sprawił młodszym uczestnikom warsztatów, gdy na koniec pokazał jak można zrobić krokiety ziemniaczane. Po przygotowaniu ciasta, wszyscy mieli mozliwość ulepienia małych krokiecików, które potem zostały usmażone w frytkownicy. Warsztat zakończył się degustacją wielu pysznych i różnorodnych potraw. Kolejne spotkanie w ramach warsztatów kulinarnych odbędzie się 5 listopada, wówczas będziemy uczyć się przygotowywać zakąski oraz jak je dekorować. Za tydzień zaś, czyli 29 października,  odbędą się warsztaty z florystyki.

Warsztat kulinarny odbył sie w ramach  projektu "Wiejska Akademia Umiejętności w Olszewce - organizacja zajęć rękodzielniczych, florystycznych, kulinarnych, muzycznych i festiwali w roku 2013" realizowany jest przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza w ramach tzw. Małego Projektu Partnerstwa dla Krajny i Pałuk.