Potrawy wigilijne na warsztatach kulinarnych

Utworzono: wtorek, 10, grudzień 2013 22:08
Odsłony: 1553

kulinarny 3_15Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w polskich domach. Na niepowtarzalną i wyjątkową atmosferę, zwłaszcza wieczoru wigilijnego, ma wpływ również tradycja kulinarna. W związku z tym na przedostatnich warsztatach kulinarnych, odbywających się w Wiejskiej Akademii Umiejętności w Olszewce, uczestnicy zmierzyli się z niektórymi potrawami przygotowywanymi na wieczerzę wigilijną.

Prowadzący warsztat, pan Zbigniew Głowski, w czasie czterogodzinnego spotkania zapoznał zgromadzonych z zasadami wykonania dobrego ciasta na pierogi, pokazał z czego można przygotować różne farsze do pierogów oraz jak wykonać paszteciki do barszczu. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z zasadami filetowania karpia, przyjrzeć się jak przyrządzić faszerowanego szczupaka w całości, karpia w sosie śmietanowym czy też roladki z pstrąga. Najwięcej radości młodszej grupie uczestników sprawiło wycinanie, nadziewanie i lepienie pierogów. Tradycyjnie już na koniec odbyła się degustacja przyrządzonych potraw.

Warsztaty kulinarne realizowane są przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza w ramach tzw. Małego Projektu Partnerstwa dla Krajny i Pałuk. pn."Wiejska Akademia Umiejętności w Olszewce - organizacja zajęć rękodzielniczych, florystycznych, kulinarnych, muzycznych i festiwali w roku 2013".

Koordynatorem projektu jest Grażyna Kamińska