Współpracujemy z:
Wielkanocne zajęcia kulinarne
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 11, kwiecień 2018 19:55
- Odsłony: 1006
W środę tuż przed świętami wielkanocnym, uczestnicy kółka kulinarnego zmierzyli się z tematem wielkanocnych słodkości.
Mali kucharze do gotowego kruchego spodu od mazurka przygotowali masę czekoladową a następnie pięknie udekorowali swoje wypieki płatkami migdałowymi, kolorowymi posypkami i cukrowymi kwiatami.
Następnie zgodnie z przepisem, wykonali ciasto piaskowe na babeczki, które po upieczeniu, pokryte zostały lukrem królewskim i kolorowo przyozdobione.
Wypieki znalazły swoje misce w koszykach ze święconką. Poniżej przepisy, dla tych którzy chcieliby przygotować je samodzielnie. Zajęcia kulinarne prowadzone są przez Panie Aleksandrę Mindę i Magdalenę Werner
Przepis na czekoladowego mazurka. Trwa okres wielkanocny, więc można jeszcze przygotować wspaniałe mazurki. Życzymy udanych wypieków!
Kruche ciasto
Składniki:
• 300 g mąki pszennej typ 450
• 200 g masła 82 %
• 100 g cukru pudru
• 2 żółtka
• ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany, gdy ciasto będzie za suche.
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i dobrze schłodzone masło, wszystko razem posiekać na kruszonkę. Następnie dodać dwa żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki aby się schłodziło.
W międzyczasie przygotować małe blaszane formaki do tarteletek, wysmarować je delikatnie margaryną wysypać mąką krupczatką (można też użyć bułki tartej). Nastawić piekarnik na 180 ºC w opcji góra i dół.
Gdy ciasto się schłodziło, rozwałkować, wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i dokładnie wylepić ciastem spód i boki, i gęsto nakłuć widelcem. Kiedy wszystkie foremki są gotowe włożyć je do piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Następnie wyjęłć je z foremek i odłożyłam do ostygnięcia.
Foremki których używaliśmy miały średnicę 8 cm i wysokość 2 cm, zatem z przygotowanej porcji wyszły 24 babeczki.
Masa czekoladowa
Składniki:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
3 tabliczki czekolady mlecznej (300 g)
Wykonanie:
Śmietanę wlać do rondelka z grubym dnem i zagotować, wrzucić pokruszoną czekoladą, wyłączyć kuchenkę i pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Przestudzoną masę wylać na kruchy spód i udekorować.
Babeczki waniliowe
Składniki na 12 babeczek:
• 130 g masła
• pół szklanki drobnego cukru do wypieków
• 2 jajka
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 - 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski:
• 1 białko
• ok 2 szklanek cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)
• 1 łyżeczka soku z cytryny
W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć. Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek i ozdobić.
Smacznego :-)
tekst i zdjęcia: Aleksandra Minda
Wyszukiwanie na stronie
Gościmy:
Odwiedza nas 129 gości oraz 0 użytkowników.