Wielkanocne zajęcia kulinarne

wielkanocne kulinaria 2018-8W środę tuż przed świętami wielkanocnym, uczestnicy kółka kulinarnego zmierzyli się z tematem wielkanocnych słodkości.

Mali kucharze do gotowego kruchego spodu od mazurka przygotowali masę czekoladową a następnie pięknie udekorowali swoje wypieki płatkami migdałowymi, kolorowymi posypkami i cukrowymi kwiatami.


Następnie zgodnie z przepisem, wykonali ciasto piaskowe na babeczki, które po upieczeniu, pokryte zostały lukrem królewskim i kolorowo przyozdobione.
Wypieki znalazły swoje misce w koszykach ze święconką. Poniżej przepisy, dla tych którzy chcieliby przygotować je samodzielnie. Zajęcia kulinarne prowadzone są przez Panie Aleksandrę Mindę i Magdalenę Werner

Przepis na czekoladowego mazurka. Trwa okres wielkanocny,  więc można jeszcze przygotować wspaniałe mazurki. Życzymy udanych wypieków! 

Kruche ciasto
Składniki:
• 300 g mąki pszennej typ 450
• 200 g masła 82 %
• 100 g cukru pudru
• 2 żółtka
• ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany, gdy ciasto będzie za suche.
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i dobrze schłodzone masło, wszystko razem posiekać na kruszonkę. Następnie dodać dwa żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki aby się schłodziło.
W międzyczasie przygotować małe blaszane formaki do tarteletek, wysmarować je delikatnie margaryną wysypać mąką krupczatką (można też użyć bułki tartej). Nastawić piekarnik na 180 ºC w opcji góra i dół.
Gdy ciasto się schłodziło, rozwałkować, wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i dokładnie wylepić ciastem spód i boki, i gęsto nakłuć widelcem. Kiedy wszystkie foremki są gotowe włożyć je do piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Następnie wyjęłć je z foremek i odłożyłam do ostygnięcia.
Foremki których używaliśmy miały średnicę 8 cm i wysokość 2 cm, zatem z przygotowanej porcji wyszły 24 babeczki.

Masa czekoladowa
Składniki:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
3 tabliczki czekolady mlecznej (300 g)

Wykonanie:
Śmietanę wlać do rondelka z grubym dnem i zagotować, wrzucić pokruszoną czekoladą, wyłączyć kuchenkę i pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Przestudzoną masę wylać na kruchy spód i udekorować.

Babeczki waniliowe
Składniki na 12 babeczek:
• 130 g masła
• pół szklanki drobnego cukru do wypieków
• 2 jajka
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 - 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lukier królewski:
• 1 białko
• ok 2 szklanek cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)
• 1 łyżeczka soku z cytryny
W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć. Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek i ozdobić.
Smacznego :-)

                                                                   tekst i zdjęcia: Aleksandra Minda

 

Wyszukiwanie na stronie

logo stow

logo-rp

kort_t

pole_g

Gościmy:

Odwiedza nas 7 gości oraz 0 użytkowników.

Gościliśmy:

4572883
Dziś
Wczoraj
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
274
446
6473
4502480
17197
33570
4572883

Your IP: 3.138.116.20
Server Time: 2024-04-19 09:37:03
finansowanie