Smarowidło i ser smażony w Wiejskiej Akademii Umiejętności

krajeńska spiżarnia-1W Wiejskiej Akademii Umiejętności w Olszewce odbyły się już dwa warsztaty kulinarne realizowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza, które realizuje przedsięwzięcie edukacyjno-rekreacyjne nawiązujące do lokalnego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego pod nazwą „Wiejska Akademia Umiejętności w Olszewce – łączy pokolenia, chroni dziedzictwo Krajny i Pałuk”. Realizacja dwudziestu godzin warsztatów możliwa jest dzięki dofinansowaniu ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, które udzieliło nam Stowarzyszenie Partnerstwo dla Krajny i Pałuk. W ramach tego działania przeprowadzonych zostanie pięć spotkań, podczas których uczestnicy realizować będą kolejno tematy: „Krajeńskie słodycze”, „Krajeńska spiżarnia”, „Z pieca chlebowego”, „Pałuckie przysmaki” i ostatnim tematem będzie przygotowanie „Biesiady Krajeńsko-Pałuckiej”. Podczas pierwszego spotkania beneficjenci projektu przygotowali ciasteczka i cukierki krówki o różnych smakach. Na koniec odbyła się degustacja przygotowanych słodkości. Podczas drugich warsztatów uczestnicy zapoznali się z przygotowaniem smarowidła, do przygotowania którego wykorzystano produkty mięsne, dowiedzieli się jak można zrobić ser smażony, czekoladowe kulki oraz przygotowali ciasto i upiekli pyszne bułeczki, które potem smakowano ze smażonym serem. Warsztaty prowadzi pani Elżbieta Minda z Klubu Aktywnych Pań „Olszanki”. Kolejne warsztaty pn. „Z pieca chlebowego” odbędą się 16 listopada.
                                            Tekst: Grażyna Kamińska, koordynator projektu

Wyszukiwanie na stronie

logo stow

logo-rp

kort_t

pole_g

Gościmy:

Odwiedza nas 16 gości oraz 0 użytkowników.

Gościliśmy:

4573013
Dziś
Wczoraj
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
404
446
6603
4502480
17327
33570
4573013

Your IP: 3.137.220.120
Server Time: 2024-04-19 15:26:49
finansowanie