Współpracujemy z:
Wypieki z pieca chlebowego
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 27, listopad 2018 21:19
- Odsłony: 979
W piątek 16 listopada, uczestnicy warsztatów kulinarnych wyjechali do Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie na trzecie spotkanie w ramach projektu realizowanego przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza. Realizowany przez stowarzyszenie projekt nosi tytuł „Wiejska Akademia Umiejętności w Olszewce – łączy pokolenia, chroni dziedzictwo Krajny i Pałuk”.
Jest to przedsięwzięcie edukacyjno-rekreacyjne nawiązujące do lokalnego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego Krajny i Pałuk. Podczas czterogodzinnych warsztatów uczestnicy zapoznali się z zasadami, przepisami i techniką wypieku chleba. Przygotowali ciasto i wypiekli chleb w piecu chlebowym. Ponadto w trakcie oczekiwania na wypiek chleba wykonali mus jabłkowy, przygotowali ciasto na racuchy a następnie je usmażyli. Każdy uczestnik warsztatów zabrał ze sobą przygotowany przez siebie chleb do domu, aby również domownicy mogli go skosztować. Tematem kolejnego spotkania będą „Pałuckie Przysmaki”.
Tekst: Grażyna Kamińska, koordynator projektu
Wyszukiwanie na stronie
Gościmy:
Odwiedza nas 3 gości oraz 0 użytkowników.