Wypieki z pieca chlebowego

z pieca chlebowego-11W piątek 16 listopada, uczestnicy warsztatów kulinarnych wyjechali do Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie na trzecie spotkanie w ramach projektu realizowanego przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza. Realizowany przez stowarzyszenie projekt nosi tytuł „Wiejska Akademia Umiejętności w Olszewce – łączy pokolenia, chroni dziedzictwo Krajny i Pałuk”.

Jest to przedsięwzięcie edukacyjno-rekreacyjne nawiązujące do lokalnego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego Krajny i Pałuk. Podczas czterogodzinnych warsztatów uczestnicy zapoznali się z zasadami, przepisami i techniką wypieku chleba. Przygotowali ciasto i wypiekli chleb w piecu chlebowym. Ponadto w trakcie oczekiwania na wypiek chleba wykonali mus jabłkowy, przygotowali ciasto na racuchy a następnie je usmażyli. Każdy uczestnik warsztatów zabrał ze sobą przygotowany przez siebie chleb do domu, aby również domownicy mogli go skosztować. Tematem kolejnego spotkania będą „Pałuckie Przysmaki”.
                                   Tekst: Grażyna Kamińska, koordynator projektu

Wyszukiwanie na stronie

logo stow

logo-rp

kort_t

pole_g

Gościmy:

Odwiedza nas 27 gości oraz 0 użytkowników.

Gościliśmy:

4576224
Dziś
Wczoraj
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
856
1108
1964
4507937
20538
33570
4576224

Your IP: 3.147.104.120
Server Time: 2024-04-23 09:03:26
finansowanie