Współpracujemy z:
Kulinarne sukcesy Koła Aktywnych Pań "Olszanki"
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 27, maj 2013 17:56
- Odsłony: 2333
W maju odbyły się dwa konkursy kulinarne. W niedzielę, 12 maja, w Minikowie podczas Lata na wsi odbyła się trzynasta edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Jest to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a współorganizatorem na szczeblu wojewódzkim Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o tej części kultury ludowej, która dotyczy oryginalnych produktach żywnościowych, ich promocja, a także przygotowanie wytwórców do zdobywania unijnych certyfikatów.
W tym roku do konkursu przyjęto 76 zgłoszeń produktów i 13 zgłoszeń potraw. Członkowie dwóch komisji konkursowych nie tylko degustowali konkursowe produkty i potrawy, ale również rozmawiali z ich wytwórcami o tradycyjnych sposobach przygotowania i pochodzeniu składników, pytali o to, czym produkt i potrawa różni się od podobnych, o tej samej nazwie. Nasze stowarzyszenie reprezentowały cztery panie: Justyna i Arleta Kubiak, Elżbieta i Aleksandra Minda. Panie Elżbieta i Aleksandra Minda zdobyły pierwszą nagrodę w kategorii inne produkty regionalne za Pierogi smażone w cieście drożdżowym. Natomiast Panią Małgorzatę Żołecką można było spotkać na stoisku Stowarzyszenia Partnerstwo dla Krainy i Pałuk gdzie można było posmakować jej nalewek i przetworów. Kolejny konkurs miał miejsce, 26 maja, była to Jubileuszowa X edycja Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk- Inspiracje kulinarne na Krajnie i Pałukach".Celem tego konkursu jest promocja i ocalenie od zapomnienia bogactwa kuchni regionalnej: krajeńsko-pałuckiej. Panie "Olszanki" do konkursu zgłosiły 11 produktów w 4 kategoriach z czego aż 6 zostało nagrodzonych.
Kategoria: produkty i potrawy mięsne:
III miejsce - Kaczka z weka - Elżbieta Minda
Wyróżnienie: Kiełbasa słoikowa - Regina Chwiłka
Kategoria: produkty i potrawy jarskie oraz potrawy z ryb:
III miejsce - Śledzie smażone świeże - Aleksandra Agata Minda
Wyróżnienia: Małgorzata Żołecka - Powidła śliwkowe, Królewski karp - Justyna Kubiak.
Kategoria: wyroby piekarnicze i cukiernicze:
III miejsce - Bułeczki owsiane - Aleksandra Agata Minda.
Wyszukiwanie na stronie
Gościmy:
Odwiedza nas 138 gości oraz 0 użytkowników.