Warsztaty kulinarne

kulinarny_14W Wiejskiej Akademii Umiejętności odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu warsztatów kulinarnych. Spotkanie poprowadził kucharz pan Zbigniew Głowski, który przez ponad 15 lat pracował  w hotelu "Pod Orłem" w Bydgoszczy. Tematem  pierwszego spotkania była obróbka mięs. W trakcie ponad czterogodzinnego warsztatu przygotowane zostały potrawy z wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Większość przygotowana została według tradycyjnych receptur. Wśród nich znalazły się przepyszne zraziki, rolady z różnym nadzieniem np. z grzybów leśnych, kapusty kiszonej itp.

Uczestnicy spotkania bacznie obserwowali przygotowywanie potraw oraz skrupulatnie notowali przepisy. Wielką niespodziankę, pan Zbigniew, sprawił młodszym uczestnikom warsztatów, gdy na koniec pokazał jak można zrobić krokiety ziemniaczane. Po przygotowaniu ciasta, wszyscy mieli mozliwość ulepienia małych krokiecików, które potem zostały usmażone w frytkownicy. Warsztat zakończył się degustacją wielu pysznych i różnorodnych potraw. Kolejne spotkanie w ramach warsztatów kulinarnych odbędzie się 5 listopada, wówczas będziemy uczyć się przygotowywać zakąski oraz jak je dekorować. Za tydzień zaś, czyli 29 października,  odbędą się warsztaty z florystyki.

Warsztat kulinarny odbył sie w ramach  projektu "Wiejska Akademia Umiejętności w Olszewce - organizacja zajęć rękodzielniczych, florystycznych, kulinarnych, muzycznych i festiwali w roku 2013" realizowany jest przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza w ramach tzw. Małego Projektu Partnerstwa dla Krajny i Pałuk.

Wyszukiwanie na stronie

logo stow

logo-rp

kort_t

pole_g

Gościmy:

Odwiedza nas 120 gości oraz 0 użytkowników.

Gościliśmy:

5017434
Dziś
Wczoraj
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1017
489
2839
4954241
12244
34525
5017434

Your IP: 18.119.118.237
Server Time: 2024-12-22 09:14:04
finansowanie